SITUACIÓ I ALTRES DADES D'INTERÉS
Algemesí es troba situat en la província de València, en la comarca de la Ribera Alta del Xúquer. Es localitza al sud de València, de la qual dista 32 km. Està dotada de bones infraestructures de comunicació viària ja que compta amb accessos a la N-340 i a l'autopista A-7, i estació de trens de rodalia del trajecte entre Xàtiva i València. Està considerada com a la segona població més gran de la comarca, després d'Alzira, i té una superfície aproximada de 42 km2. Compta amb una població d'uns 25000 habitants (segons el cens de 1996). La seua població parla majoritàriament el valencià. Actualment Algemesí és una ciutat que compta amb tot tipus de serveis.

HISTÒRIA
La primera referència escrita que tenim d' Algemesí és de l'any 1243 en el "Llibre del Repartiment" de Jaume I, en la qual era una petita població depenent d'Alzira. Ja en l'època de la Reconquesta, el fet que es construïra el cano en el riu Magre va fer que l'aigua de la Sèquia Reial abastira els camps i creara més zones de regadiu. A més, la construcció d'una parròquia va fer que la gent del camp es reunira al voltant d'aquesta i es creara un nucli poblacional que augmentaria de mica en mica, tant en habitants com en economia. Cal destacar que en aquesta època (1247) s'hi va trobar la imatge de la Mare de Déu de la Salut, patrona del poble i a qui se li té molta devoció. En el segle XVI (1574), Felip II atorgà a Algemesí el títol d'Universitat, fet que possibilità el seu desmembrament d'Alzira i que es convertira en població independent. En 1608 se li concedí el títol de Vila Reial. A partir d'ací la història d'Algemesí ha caminat al costat de la seua agricultura i del seu comerç, la intensificació de les zones de conreu (arròs i cítrics) i l'increment de les possibilitats de comunicació han fet que la ciutat augmentara econòmicament.

ACTIVITAT ECONÒMICA
Algemesí ha sigut al llarg de la seua història una població eminentment agrícola. Compta amb més de 4000 hectàrees conreades, la majoria destinades als cítrics, l'arròs i les hortalisses. La majoria d'aquestes terres estan regades per la Sèquia Reial del Xúquer. En l'activitat industrial, predominen les indústries relacionades amb l'activitat agrícola, encara que en els últims anys s'ha experimentat un creixement d'indústries instal·lades a la ciutat, sobretot dedicades a la construcció. En quan a la branca dels serveis, sanitàriament pertany a l'àrea 10 de Salut, corresponent a l'hospital de la Ribera, però també compta amb un Centre d'Atenció Primària i un Consultori. Com en els altres sectors, l'augment de l'activitat de la localitat ha fet que hagen augmentat també el nombre de nous xicotets i mitjans comerços.

LLOCS D'INTERÉS

Basílica de Sant Jaume: Del s.XVI i amb obres de Ribalta i Segrelles.
Convent de Sant Vicent Ferrer: De principi del s. XVII, antigament regit pels dominics.
Capella de la Troballa: Construïda sobre l'antiga ermita.
Parets de Cotes i Pardines : Restes d'antics pobles propers a Algemesí.
Masies: En el terme d'Algemesí
La Xopera: Espai natural situat a la desembocadura del riu Magre amb el Xúquer.
La reserva del Samaruc: Reserva situada dins del Parc Natural de l'Albufera destinada a la conservació d'aquesta espècie.

CULTURA I FESTES
La festa de la Mare de Déu de la Salut és reconeguda d'interés turístic i cultural. Se celebra el 7 i 8 de setembre i la població eix al carrer per a venerar la seua patrona mitjançant processons amb nombrosos balls i danses.
La Muixeranga, els Pastorets, els Bastonets, la Carxofa i els Arquets, les Llauradores, els Tornejants són els balls principals, que juntament a l' altra gent que també hi participen, fan d'aquesta festa una de les més conegudes arreu de la geografia espanyola.
La Setmana de Bous (antigament lligada a les festes de la Mare de Déu) és la que per la seua durada i participació de gent més involucra el poble. Durant nou dies la Plaça Major és una de les places de bous amb més tradició, i a més, és la Fira de Jonegades més antiga de les que actualment existeixen. Com a població valenciana, les Falles són una altra festa que no pot faltar. Amb 7 comissions falleres, la població fallera d'Algemesí gaudeix els dies anteriors a Sant Josep.
Altres esdeveniments com la Fira de Sant Onofre (patró d'Algemesí), Expo-Algemesí i Mostra-Salut, el Musicat, i altres dates festives fan d'aquesta localitat una de les poblacions amb major oferta lúdico-cultural de la província.